Национална конференција: „Укључи се – какво цивилно друштво желиш?" Цивилно друштво у Србији 2018. године – креирање прве Националне стратегије за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва“ отворена је 20. фебруара 2014. године у Сава Центру у Београду, на којој је учествовало преко 300 представника цивилног друштва, у два радна дана, применом методологије Отвореног простора у креирању оквира за садржај будуће Стратегије.


Отварајући конференцију, директорка Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије, Ивана Ћирковић, поздравила је панелисте и све учеснике, истакавши да је данашњи скуп „важан дан за Србију“ – Само оспособљено и развијено цивилно друштво може да спроводи процес доношења политика, јер без јаког цивилног друштва нема ни суштинског напретка и развоја Србије, рекла је Ћирковић. Министар правде и државне управе, Никола Селаковић, напоменуо је да ресорно министарство активно ради на развоју сарадње са цивилним друштвом – Не постоји грађанин ради добробити институција, већ постоје институције ради добробити грађана. Један од најпоузданијих механизама за постизање наших циљева јесте развој окружења за развој цивилног друштва.


Шеф Преговарачког тима за вођење преговора о приступању Србије Европској унији, Тања Мишчевић, истакла је значај цивилног друштва у европским интеграцијама – Преговори за чланство су подједнако велики изазов и за државу и за цивилно друштво. У оба случаја се гради систем за цивилно друштво које се недвосмислено показало, у развијању демократија, као покретач реформи.


Њ.Е. амбасадор Мајкл Давенпорт, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, поручио је да је овај догађај шанса за све чланове цивилног друштва – Ово је ваша прилика да креирате Стратегију и истакнете своје приоритете и циљеве. Активно учешће и креативност биће круцијални за креирање ове Стратегије.  - Влада може да охрабри људе да ураде ствари за себе, а креирање Стратегије је неопходно као и њена имплементација. Србија је напредовала у многим областима, посебно у области сарадње са суседима – напоменуо је Њ.Е. Мајкл Д. Кирби, амбасадор САД у Републици Србији. - Цивилно друштво треба да уради оне мале ствари које државне институције не могу саме – поручио је Њ.Е. Нилс Рагнар Камсваг, амбасадор Краљевине Норвешке у Републици Србији.


У радном делу учесницима су представљени неки од позитивних примера из Европске уније и региона, као и предстојећи кораци у процесу израде Националне стратегије за стварање подстицајног окружења за развој цивилног друштва у Републици Србији чије усвајање је предвиђено по Плану рада Владе до краја 2014. године. Дводневна конференција изнедриће приоритетне области и теме на којима је потребно наставити радити, пре свега кроз дефинисање стратешких корака које је потребно предузети.

Националну конференцију Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије реализује у сарадњи са ЕУ ИПА 2011-2013 пројектом „ЕУ подршка Канцеларији за сарадњу са цивилним друштвом“ и ТАСКО канцеларијом у Србији – ЕУ програма People 2 People.